Jaki grill wybrać: elektryczny, gazowy lub ogrodowy?
Opowiadamy wszystko o grillach do idealnego grillowaniaGrillowanie jest jedną z najpopularniejszych i najczęstszych metod gotowania. Żywność podczas jej stosowania jest gotowana w wysokiej temperaturze, a dlatego przybiera wyjątkowego aromatu, a jednocześnie zachowuje swoje pożywne właściwości. Ale nie zawsze w środowisku miejskim istnieje możliwość gotowania potraw na otwartym ogniu. W takiej sytuacji na pomoc przychodzą urządzenia termiczne, które idealnie sprawdzają się zarówno w prywatnych mieszkaniach, jak i wielorodzinnych budynkach.
Jeżeli chcesz kupić grilla, ale brakuje Ci pieniędzy, dowiedz się, czym jest kredyt konsumencki. Być może to jest idealne rozwiązanie dla Ciebie.
Jakie istnieją rodzaje grilla?
Podstawą do klasyfikacji takich urządzeń jest przede wszystkim źródło ich zasilania. Wśród najbardziej popularnych typów grillów są:
- elektryczne;
- gazowe;
- węglowe;
- betonowe;
- jednorazowe.
Z kolei ze względu na metodę instalacji grille dzielą się na podłogowe i stołowe, natomiast odpowiednio co do metody obróbki cieplnej produktów - ma ona miejsce na rusztach zbliżeniowych lub kontaktowych. Rozważmy ich charakterystyki dokładniej, a następnie ustalimy, jakiego rodzaju urządzenie będzie najbardziej odpowiednie do Twojego gospodarstwa domowego.
Szukasz nowego telefonu? Chcesz zadziwić bliską osobę oryginalnym prezentem? A być może potrzebujesz nowego odkurzacza do domu i nie wiesz, który najlepiej wybrać? Przeczytaj więcej artykułów na temat mądrych zakupów.
Grill elektryczny
Grill elektryczny, oczywiście, nie zabierzesz go ze sobą na odpoczynek na łonie natury, natomiast doskonale poradzi sobie z postawionymi przed nim zadaniami w wiejskim domu lub nawet miejskim mieszkaniu. Grille elektryczne mogą być przenośne, z blatem i duże. Mały grill przeznaczony jest do przygotowania 2-6 porcji. Duże modele, przeznaczone do instalacji na terenach zewnętrznych lub tarasie, pozwalają na przygotowanie 12-15 porcji. Najczęściej stosowane są prostokątne grille elektryczne, które wygodnie mieszczą się w kuchni, a dodatkowo można je łatwo transportować.
Osobliwością elektrycznego grilla jest zdolność do gotowania i podgrzewania potraw, zarówno w wysokich, jaki niskich temperaturach. Obudowa takiego urządzenia najczęściej wykonana jest z wysokiej jakości stali, a działa z zasilania ze zwykłego gniazdka elektrycznego 220 V.
WADY
Wadą grilli elektrycznych jest to, że takie urządzenia nie pozwalają na gotowanie potraw o tym samym bogatym smaku, co grille gazowe i grille BBQ.
ZALETY
Zalety urządzeń tego typu są oczywiste - można je wykorzystywać prawie wszędzie, a dodatkowo gotować z ich pomocą praktycznie wszystkie dania. Ponadto element grzewczy w modelach wysokiej jakości (które opłaca się kupować najbardziej) jest samoczyszczący się.
Grill gazowy
Gotowanie gazowe jest szybkie, wygodne i przyjazne dla środowiska. Dotyczy to zarówno tradycyjnych kuchenek, jak i grilli. Grille gazowe pozwalają ponadto gotować jednocześnie nawet do 50 porcji jedzenia, a więc świetnie sprawdzają się nie tylko w gospodarstwach domowych, ale również na przedsiębiorstwach gastronomicznych. Najbardziej popularne w użytkowaniu domowym są grille na 12-15 porcji.
Grill gazowy ma kształt kulisty lub prostokątny, może być ruchomy (na kołach) lub stacjonarny. Istnieją modele wbudowanych grillów, które są najbardziej odpowiednie do użytku w domowej kuchni. Dystrybucja ciepła w komorze zależy od konstrukcji palnika.
W nowoczesnych modelach ciepło jest równomiernie rozprowadzane, co wydłuża żywotność urządzenia, a jednocześnie zapewnia doskonałą jakość przygotowanych potraw.
WADY
W grillach gazowych trudno jest utrzymać temperaturę poniżej 100-120 °C przez długi czas.
ZALETY
Grille gazowe mogą być instalowane zarówno na świeżym powietrzu, jak i wewnątrz. Posiadają specjalny zawór zapobiegający wyciekom gazu, a oprócz tego na takim urządzeniu można nie tylko gotować jedzenie, ale także je podgrzewać, umieszczając na specjalnej półce. Cechą grilla gazowego jest brak otwartego spalania, jest wygodny i bezpieczny. Niektóre modele są wyposażone w dodatkowy palnik, wskaźnik temperatury. Paliwem do takich rusztów jest gaz ziemny lub propan z oddzielnej butli gazowej. Grill gazowy zachowuje naturalny smak mięsa ze względu na brak dymu. Pielęgnacja takiego urządzenia jest łatwa dzięki wyjmowanym pudełkom i nieprzywierającej powłoce.
Grill węglowy
Jest to klasyka, która sprawdza się zarówno w przedsiębiorstwach gastronomicznych, jak i w gospodarstwach domowych od wielu stuleci. Na gorącym węglu mięso było smażone jeszcze przez naszych odległych przodków. Od tego czasu technologia posunęła się o duży krok do przodu, ale smak soczystego mięsa nasączonego dymem pozostaje równie mocno uwielbiany przez ludzi niemal na całym świecie. Kształt grilla węglowego może być prostokątny, kulisty, istnieją również dość wygodne opcje w postaci owalnego pojemnika. Temperatura jest kontrolowana przez ilość węgla lub brykietów, albo przez otwieranie/zamykanie otworów wentylacyjnych w pokrywie. Grill węglowy jest przeznaczony do użytku wyłącznie na otwartych przestrzeniach i wykonuje się go ze stali nierdzewnej z powłoką emaliowaną. Nie tak dawno na rynku pojawiła się specjalna klasa grilli węglowych - grill ceramiczny, który dzięki grubym ściankom może służyć jako piec lub piec typu tandoor. Paliwem jest węgiel lub brykiety z węgla. W najlepszych modelach rusztów węglowych jeden ładunek węgla wystarcza na 8-12 godzin pracy. Dym z węgla nadaje potrawom szczególny posmak, za który wielu je uwielbia. Praca nad grillem węglowym wymaga stałego usuwania popiołu. Czyszczenie jest proste, można je wykonywać środkiem do czyszczenia piekarników.
Grill betonowy
Grille betonowe - to nie tylko pięknie wyglądające, ale również bardzo wygodne w wykorzystaniu rozwiązania, pozwalające gotować liczne wspaniałe potrawy. Wszystko, czego będziesz potrzebować do montażu takiej konstrukcji - dokładna instrukcja, którą najprawdopodobniej dostarczy producent. Można również zamówić wykonanie betonowego grilla na podstawie projektu autorskiego, ale warto pamiętać, że taka usługa będzie zdecydowanie droższa.
Solidna konstrukcja urządzenia oraz możliwość wykorzystywania podczas gotowania brykietów drewnianych, węgla lub drewna opałowego czynią tego rodzaju grill naprawdę idealnym rozwiązaniem, które będzie świetnym uzupełnieniem mebli ogrodowych lub nowoczesnej altany.
Grill na drewno
Grill na drewno to wygodna opcja na podwórko lub do altany. Charakteryzuje się następującymi cechami: jest masywną stacjonarną konstrukcją, która wygląda podobnie do tradycyjnego pieca opalanego drewnem. Aby ułatwić ruch, niektóre modele są wyposażone w koła. Paliwem jest drewno opałowe i zrębki. Najpopularniejsze grille na drewno są z żeliwa. Smak potraw może różnić się w zależności od użytego drewna. Niektóre modele drewnianego grilla mogą być używane jako wędzarnia. Konserwacja jest dość czasochłonna ze względu na objętość konstrukcji i konieczność zgarniania popiołu.
Grill jednorazowy
Jednorazowy grill to najprostszy sposób na grillowanie w dowolnym miejscu i na świeżym powietrzu. Jest całkowicie gotowy do użycia od razu po zakupie w sklepie, a dodatkowo kosztuje bardzo mało. Na piknik wystarczy wybrać dogodne miejsce (pamiętaj też o przepisach prawa), zainstalować i rozpalić grilla. Może to wydawać się niewiarygodne, ale taki grill pozwoli przygotować liczne potrawy, w tym kiełbaski, parówki, mięso, a nawet rybę!
Jak wybrać grill ogrodowy?
Wielka liczba urządzeń do grillowania dostępnych we współczesnych sklepach - to nie tylko chęć producentów, aby sprzedać jak najwięcej. Wybierając najbardziej odpowiedni grill należy wziąć pod uwagę, w jakim miejscu będzie wykorzystywany. Jeśli jest to ogródek w domu prywatnym - jest do wyboru naprawdę sporo dobrych opcji, w tym urządzenia gazowe, węglowe, a nawet grille jednorazowe.
Jak wybrać domowy grill?
Jak już wspominaliśmy wcześniej, najlepszym rozwiązaniem dla domu będzie grill elektryczny. Wybierając urządzenia tego rodzaju warto zwrócić uwagę na trzy podstawowe kwestie:
- Rozmiar powierzchni roboczej. Ten parametr, od którego zależy liczba porcji, które można jednocześnie przygotować, powinien być wybierany na podstawie liczby osób w rodzinie, aby istniała możliwość podawania posiłków wszystkim na raz.
- Regulator temperatury. Pozwala kontrolować temperaturę gotowania różnych potraw. Pożądane jest, aby występowała funkcja ochrony przed przegrzaniem. Jest to wymagane ze względu na bezpieczeństwo przeciwpożarowe i trwałą obsługę. System automatycznego wyłączania jest również przydatną funkcją.
- Moc. Różne modele różnią się także mocą urządzenia. Liczby te wynoszą od 1600 do 2500 kW. Im większa pojemność, tym szybciej jedzenie jest przygotowywane, mięso jest dobrze wysmażone, ale pozostaje soczyste.
Jak wybrać grill turystyczny?
Jeśli grill wyruszy z Tobą poza miasto, warto kupić lekką i kompaktową składaną konstrukcję. Naszym zdaniem, do wyjazdów na przyrodę najbardziej odpowiedni będzie przenośny, stabilny grill gazowy lub węglowy.
Kupując urządzenia, które planuje się wykorzystywać podczas wypraw turystycznych, warto zwrócić uwagę na takie parametry jak: szybkość ogrzewania, możliwość regulacji temperatury, wygoda użytkowania. Oczywiście, warto również wziąć pod uwagę własne preferencje podczas gotowania oraz to, w jaki sposób będzie transportowane urządzenie.
Od siebie dodamy - grille gazowe są pod wieloma względami lepsze, niż przeznaczone na węgiel drzewny. Dlatego coraz więcej osób nabywa te urządzenia do wykorzystania podczas rekreacji na świeżym powietrzu, wypraw wędkarskich, jak i tylko do przygotowania grillowanego mięsa w domu.
Akcesoria do grilla
Jeden grill, wiele akcesoriów - daje to naprawdę nieskończone możliwości. Jeśli dopiero kupujesz swój pierwszy grill, nie zapomnij również o niezbędnych akcesoriach do pracy z nim: szczypcach i łopatkach, mitenkach i fartuchu, szczotce ze stali nierdzewnej, akcesoriach do palenia, różnych rodzajach paliwa.
Oprócz akcesoriów, których na rynku jest naprawdę sporo, warto też zwrócić uwagę podczas wyboru grilla na liczne dodatkowe cechy:
- Wiele modeli ma koła. Jest to bardzo wygodne, jeśli podczas pracy często konieczne jest przeniesienie konstrukcji po terenie;
- Wygodnie jest, jeśli węgiel można załadować bez zdejmowania pokrywki;
- Pokrywa powinna mieć wygodny uchwyt wykonany z materiału ogniotrwałego, aby podczas procesu gotowania można było otworzyć blachę do pieczenia i ocenić gotowość potraw;
- Wielu producentów na obudowach umieszcza specjalny zegar, zgodnie z którym bardzo łatwo jest monitorować gotowanie;
- W przypadku rusztów węglowych ważna jest możliwość zmiany wysokości grilla. Bez tego trudno jest kontrolować proces gotowania i stopień smażenia;
- Wiele zaawansowanych grillów jest wyposażonych w automatyczny system rotacji rożna;
- Obecność specjalnych półek na żywność i węgiel, a także haczyków na narzędzia, zapewnia dodatkową wygodę i znacznie zwiększa przestrzeń roboczą.
Jak dbać o grill?
Nawet najtańszy grill może służyć bardzo długo, jeśli będzie się go wykorzystywać poprawnie. Aby to zrobić, wystarczy poświęcić mu trochę uwagi. Czyszczenie grilla w domu jest wymagane co najmniej raz w roku, a to, jak wiadomo, nie jest zbyt często. To prawda, że warto zadbać o każdą część grilla: nie tylko porcelana, ale także żeliwny ruszt wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Procedurę czyszczenia najlepiej wykonać krok po kroku:
Krok 1
Przed czyszczeniem grilla upewnij się, że ostygł.
Krok 2
Następną rzeczą jest usunięcie popiołu.
Krok 3
Umyj powierzchnię grilla odpowiednim środkiem czyszczącym
Krok 4
Aby czyszczenie grilla nie przekształcało się w problem, zaleca się stosowanie sztywnej aluminiowej szczotki, pozwalające usunąć wszelkie zabrudzenia z rusztu. Najlepiej robić to po ukończeniu każdego grillowania. Po czyszczeniu trzeba przetrzeć ruszt ręcznikami papierowymi.
Korzystna porada
Długowieczność grilla zostanie przedłużona poprzez wykorzystanie jednej prostej rzeczy - folii aluminiowej. Ponadto uprości ona proces czyszczenia urządzenia. Przed gotowaniem dobrze jest położyć folię na ścianach i spodzie piekarnika. Ponadto folia zwiększy wydajność grilla węglowego, ponieważ doskonale odbija ciepło! Należy pamiętać tylko o tym, aby sprawdzić, czy nie została zablokowana wentylacja grilla, gdy został przykryty folią.
Jak prawidłowo grillować?
Wyjazdy na łono natury mogą być naprawdę niezapomniane, a jednocześnie nie sprawiać problemu dla Twojego portfela. Specjalnie dla Ciebie stworzyliśmy porady, które pokażą, jak prawidłowo grillować.
Jak szybko kupić grill bez obciążania budżetu?
Oto 6 podstawowych porad, które pozwolą Ci kupić grill tanio i wygodnie!
- Rozmiar grilla wybieraj w zależności od tego, w jakim celu planujesz go wykorzystywać.
- Wybierz nieprzywierającą powierzchnię - ułatwi to czyszczenie urządzenia i umożliwi gotowanie bez oleju.
- Dokładnie zbadaj dodatkowe funkcje grilla (jeśli takie są) - mogą znacznie podwyższać jego cenę.
- Oddaj przewagę modelom z rączkami.
Odpowiadamy również na pytania, najczęściej powstające podczas zakupu grilla.
Jakiej powierzchni do smażenia potrzebuję, gładkiej lub ryflowanej?
Pierwsza opcja jest lepsza w przypadku owoców morza, ryb, drobiu i chudego mięsa. Od dołu, na gładkim grillu, po kilku minutach gotowania pojawia się cienka warstwa tłuszczu. Chroni produkty przed poparzeniem, zachowuje ich soczystość i świeżość. Jednocześnie duże kawałki tłustego mięsa są wygodniejsze do smażenia na falistym grillu. Tak wydobywa się z nich nadmiar tłuszczu, a na zewnątrz pojawia się znak firmowy - pięknie pieczone steki.
Na czym będę gotować?
Niektóre grille gazowe mogą pracować tylko na skroplonym gazie naftowym, a niektóre obsługują tylko metan. Jednocześnie istnieją modele, które gotują na dowolnym surowcu. Musisz wcześniej dowiedzieć się, która z opcji jest najbardziej atrakcyjna w Twoich warunkach i upewnić się, że wybrany grill ją obsługuje.
Co jest dla mnie ważniejsze - cena czy niezawodność?
Kraty grillowe mogą być stalowe lub żeliwne. Te pierwsze są łatwiejsze w utrzymaniu i trwalsze, ale te drugie są dość korzystne pod względem ekonomicznym. Kosztują mniej i dłużej utrzymują ciepło.
Koniec lata to idealny czas na zakup grilla, gdyż można znaleźć go w bardzo przystępnej cenie, ze zniżką nawet do 70%. Znalazłeś odpowiednie urządzenie w przystępnej cenie, ale nie wystarcza Ci pieniędzy? Szybka Gotówka jest tradycyjnie gotowa, aby zaproponować idealne rozwiązanie w postaci chwilówki. Kwota w granicach do 6000 zł (akurat tyle udzielamy nowym klientom) zdecydowanie wystarczy na zakup jakościowego rozwiązania. Jeżeli interesuje Cię bardziej drogi, “wypasiony” model - zostań naszym stałym klientem, a maksymalna kwota pożyczki wzrośnie dla Ciebie nawet do 15 000 zł! Grillowanie z Szybką Gotówką - to prawdziwa przyjemność i wydajne rozwiązanie dla Twojego portfela!
Okres
dni