Ile zarabia kucharz? Jak zostać kucharzem i jakie powinien mieć umiejętności?
Ile zarabia szef kuchni i jakie wymagania trzeba spełnić, aby nim zostać? Ile zarabia kucharz w Polsce? Poznaj aktualne zarobki w tym zawodzie.Zawód kucharza jest rozpowszechniony ze względu na jego specyfikę, ponieważ nie ma restauracji bez kucharza, a w XXI wieku restaurację są praktycznie na każdym kroku. Jest to zawód idealny dla osób, które uwielbiają gotować i spędzać dużo czasu w kuchni na odkrywaniu nowych smaków świata. Zastanawiasz się jakie wymagania trzeba spełniać, aby zostać kucharzem i ile zarabia kucharz? Jesteś ciekaw jak zostać kucharzem i ile zarabia szef kuchni? Nie jesteś pewien czy warto zdecydować się na pracę w zawodzie kucharza? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższej części artykułu!
Zapewne wszystkim znany jest cytat Konfucjusza, który brzmi - “Wybierz pracę, którą kochasz, i nie przepracujesz ani jednego dnia więcej w Twoim życiu.”, ale nawet dla miłośników gotowania, praca kucharza może okazać się niełatwym zawodem. Czasem pasja może nie wystarczyć i w takim wypadku najlepiej szukać pracy w restauracji, w której praca kucharza jest godnie wynagradzana. Ponieważ praca w kuchni to ciężki kawałek chleba, a zarobki często są nieadekwatne do wykonywanej pracy, przeczytaj artykuł do końca i podejmij decyzję, czy ten zawód się opłaca?
Czytaj również: Zdrowe odżywianie - na czym polega i jakie są zasady zdrowego odżywiania?
Jak zostać kucharzem? - droga do pracy w zawodzie kucharza
Aby rozpocząć pracę w zawodzie kucharza, tak naprawdę nie musisz mieć ukończonej żadnej szkoły średniej ani studiów. Oczywiście, wykształcenie, ukierunkowane na pracę w tym zawodzie będzie dużym plusem, ale spokojnie jesteś w stanie samodzielnie uporać się z nauką gotowania. Jeśli tylko poświęcisz odpowiedni czas na próby i błędy, możesz przyswoić wiedzę na temat milimetrowej precyzji w krojeniu warzyw, jak również odpowiedniego przyprawiania dań.
Jeśli jeszcze przed Tobą wybór szkoły średniej, a już pasjonujesz się gotowaniem, masz możliwość wyszukać taką szkołę, która odpowiednio przygotuje Cię do zawodu i da Ci potrzebne wykształcenie. Dzięki szkole będziesz uczył się pod okiem wykwalifikowanych nauczycieli i przyspieszysz rozwój najważniejszych umiejętności kucharskich. Kwalifikacje, które zdobędziesz dzięki szkole, przydadzą się przy szukaniu pierwszej pracy w zawodzie kucharza. Jeśli zdecydujesz się na pójście do szkoły kucharskiej, pozostało odpowiedzieć na pytanie, co wybrać: technikum gastronomiczne czy zasadniczą szkołę zawodową, czyli tzw. zawodówkę? Jeżeli chcesz jak najszybciej rozpocząć pracę w zawodzie, a nie zależy Ci na zdawaniu matury, możesz postawić na zawodówkę, ponieważ już po 3 latach uzyskasz odpowiednie kwalifikacje do podjęcia pracy. Natomiast jeśli chciałbyś kiedyś kontynuować naukę w tym zawodzie i udać się na studia, matura będzie niezbędna i rozsądnym wyborem w tym wypadku jest technikum gastronomiczne. Nauka w technikum trwa 5 lat i dopiero po ukończeniu szkoły i zdaniu kwalifikacji, otrzymasz dyplom, który te kwalifikacje potwierdza.
Jeśli jednak masz już ukończoną szkołę, ale akurat nie jest to szkoła kucharska, nic strasznego. W tej sytuacji nic nie stoi na przeszkodzie, aby wybrać się na kursy kwalifikacyjne, staże czy praktyki zawodowe. Specjalistyczne kursy trwają zwykle 1,5 roku i odbywają się w trybie stacjonarnym, jak i zaocznym. Jeżeli nie masz możliwości przeznaczyć tyle czasu, możesz wybrać się na kurs kucharza, który trwa od 80 do 140 godzin. Jest to oczywiście dużo szybsza opcja, ale niestety po ukończeniu takiego kursu, nie uzyskasz dyplomu, który potwierdza Twoje kwalifikacje, a jedynie certyfikat ukończenia kursu.
Natomiast jeśli masz już kwalifikacje, ale chciałbyś poszerzyć swoje umiejętności, możesz wybrać się na różnego rodzaju warsztaty kulinarne, które również będą potwierdzone odpowiednim certyfikatem. Takie warsztaty zwykle nie należą do najtańszych, ceny zaczynają się od 300 zł, a kończą się nawet na kilku tysiącach złotych. Natomiast jeśli wybrałeś już warsztaty odpowiednie dla siebie, ale nie masz wystarczającej ilości gotówki, polecamy skorzystać z oferty Szybka Gotówka, która zawsze jest gotowa wspomóc Cię w realizacji marzeń.
Umiejętności kucharza - Jakie wymagania trzeba spełnić, aby zacząć pracę w zawodzie kucharza?
Wspomnieliśmy wyżej o tym, że praca kucharza to duży wysiłek, a więc jakimi cechami powinien się odznaczać?
Kucharz musi mieć doskonałe wyczucie smaku, wyczucie estetyczne, obszerną wiedzę na temat gotowania, perfekcyjnie rozróżniać składniki, dobrze organizować własną pracę, nadzorować porządek oraz dbać o najlepszą jakość wykonywanych dań.
Kucharz powinien być osobą odporną na stres, zaradną, zdolną do pracy pod presją czasu i silną fizycznie, ponieważ praca kucharza wiążę się z wysoką temperaturą i wilgotnością w miejscu pracy oraz jest to praca wyłącznie stojąca. Nie jest to zwykła praca na etat, kucharz musi być nastawiony na pracę w dużym wymiarze godzin, zwykle do późnych godzin i nie ma co liczyć na wolne weekendy czy święta, wtedy panuje największy ruch w restauracjach.
Osoba, która chce zostać kucharzem powinna być:
- odpowiedzialna,
- odporna na stres,
- cierpliwa,
- staranna,
- dyspozycyjna,
- uczciwa oraz
- zaangażowana w pracę.
Zawód kucharza, nie do końca jest zawodem w pełni samodzielnym, do pomocy potrzebuje zespół pracowników, a więc powinien cechować się komunikatywnością, otwartością oraz umiejętnością porozumiewania się z grupą ludzi. W takim razie, ile zarabia kucharz? Jakie są aktualne zarobki na stanowisku kucharza? Przeczytasz o tym w poniższej części artykułu.
Ile zarabia kucharz w Polsce?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ nie wszyscy kucharze zarabiają tyle samo. Zarobki w zawodzie kucharza, zależą od kilku czynników, takich jak: kwalifikacje, staż pracy, wymiar etatu, wielkość i lokalizacja firmy. Mała firma, nie będzie w stanie zaoferować takiego samego wynagrodzenia jak wielkie zagraniczne korporacje, tak samo, jak restauracja w mniejszej miejscowości, może oferować zupełnie inne stawki, niż restauracja w większej miejscowości.
Natomiast największe znaczenie w tym zawodzie, jeśli chodzi o wynagrodzenie to najprawdopodobniej poziom umiejętności kucharza. W momencie rozpoczęcia pracy w tym zawodzie zazwyczaj zaczyna się od stanowiska pomocy kuchennej, a z czasem rozwijania swoich umiejętności można awansować na stanowisko młodszego kucharza, kucharza i w końcu na szefa kuchni, którego zarobki wynoszą najwięcej. Pamiętaj również o tym, że zarobki często zależą od tego, na podstawie jakiej umowy pracujesz, może to być umowa o pracę lub umowa zlecenie. Aby odpowiedzieć na pytanie - ile zarabia kucharz, sprawdziliśmy dwa serwisy, które zajmują się zbieraniem danych na temat wynagrodzeń w Polsce, jest to serwis wynagrodzenia.pl oraz zarobki.pracuj.pl.
Z danych pierwszego serwisu z ostatniej aktualizacji w styczniu 2022 r. wynika, że średnia wynagrodzeń w zawodzie kucharza wynosi 3970 złotych brutto, co daje 3002 zł netto. Podczas kiedy 25% najgorzej wynagradzanych kucharzy zarabia poniżej 3260 zł brutto, czyli 2549 zł netto, a 25% najlepiej opłacanych kucharzy może liczyć na wynagrodzenie w kwocie ponad 4930 zł brutto, czyli 3615 zł netto. Co ciekawe, według badań z tego serwisu, wynika, że rozkład płci pracujących w tym zawodzie to 34% kobiet i 66% mężczyzn.
Z danych drugiego serwisu wynika, że średnia wynagrodzeń w tym zawodzie wynosi 4300 zł brutto, co w przeliczeniu daje 3214 zł netto. Z badania wynika również, że 50 % kucharzy biorących udział w tym badaniu, zarabia mniej lub więcej, niż wynosi mediana na tym stanowisku. Ten serwis również przeprowadził badanie rozkładu płci na stanowisku kucharza i tak samo jak w pierwszym serwisie potwierdza, że prace w tym zawodzie w głównej mierze wykonują mężczyźni, z badania wynika, że jest to 76% badanych, przy czym kobiety to 24%.
Czytaj inne artykuły z kategorii "zarobki"
Obowiązki kucharza - co robi kucharz?
Do obowiązków młodszego kucharza i kucharza należy przede wszystkim:
- porcjowanie mięsa i ryb,
- ich obróbka termiczna, czyli smażenie, pieczenie, gotowanie,
- przygotowanie zup i dodatków zgodnie z wytycznymi szefa kuchni,
- pilnowanie porządku na kuchni, tj. higieny narzędzi i sprzętu oraz
- nadzór stanu magazynowego towaru potrzebnego w kuchni.
Ile zarabia szef kuchni? - i co należy do jego obowiązków?
Co należy do obowiązków szefa kuchni i jego zastępcy:
- rozdzielanie pracy między pracownikami restauracji,
- nadzór zespołu pracowników,
- dbałość o poprawne przygotowanie potraw zgodnie z przepisami,
- kontrola wyglądu wydawanych potraw,
- utrzymywanie porządku na kuchni,
- przestrzeganie zasad sanepidowskich,
- sporządzanie zamówień zgodnie ze stanem magazynowym.
Co do zarobków na stanowisku szefa kuchni, z całą pewnością zarabiają najwięcej z zespołu pracowników na kuchni. Z badania serwisu wynagrodzenia.pl, wynika, że średnie wynagrodzenie szefa kuchni wynosi 5900 zł brutto, co daje 4249 zł netto. Zarobki co drugiego szefa kuchni wynoszą od 4680 zł do 7770 zł brutto. Podczas kiedy 25% badanych kucharzy zarabia poniżej 4680 zł brutto, a kolejne 25% może liczyć na zarobki powyżej 7770 zł brutto. Natomiast z badań drugiego serwisu, wynika, że średnie zarobki na stanowisku szefa kuchni wynoszą aż 7500 zł brutto, co daje 5377 zł netto.
Jak pisaliśmy wyżej, nie da się jednoznacznie określić kwoty wynagrodzenia w tym zawodzie, zarobki na stanowisku szefa kuchni wahają się od 5 tysięcy złotych do nawet 17 tysięcy złotych brutto.
Pomoc kuchenna - co robi i ile zarabia?
Pomoc kuchenna jest to najniższy szczebel na drabinie, po której trzeba wspiąć się, dążąc do zostania szefem kuchni. Jeśli chcesz zostać kucharzem, zapewne w ten sposób rozpoczniesz swoją karierę w tym zawodzie.
Do obowiązków pomocy kuchennej należy:
- obieranie i krojenie warzyw,
- przygotowanie półproduktów,
- przygotowanie i doprawianie surówek i sosów na zimno,
- panierowanie mięs,
- mycie naczyń,
- dbałość o porządek w kuchni.
Według serwisu wynagrodzenia.pl, na podstawie badania w styczniu 2022 r. średnia wynagrodzeń pomocy kuchennej, wynosi 3370 zł brutto, co daje 2619 zł netto.
Okres
dni